«Άρωμα» τρομοκρατίας στην αιματηρή επίθεση στην Ουτρέχτη

«Άρωμα» τρομοκρατίας στην αιματηρή επίθεση στην Ουτρέχτη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:01 Δημιουργία 18/03/19, 14:09

Προς επίθεση με τρομοκρατικά κίνητρα φαίνεται να αποδίδονται οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για ένα νεκρό και άτομο και ακόμα 7 τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τις έρευνες για το αιματηρό περιστατικό έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ολλανδίας, με την αστυνομία της Ουτρέχτης να τονίζει πως όλες οι ενδείξεις «δείχνουν» προς τρομοκρατικά κίνητρα.

Ο δράστης της επίθεσης παραμένει άφαντος, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να είχε παραπάνω από ένας συνεργούς.

Ειδικότερα, η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας .

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Μέτρα από τη Γερμανία

Εξάλλου, η γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι έχει ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων της χώρας με την Ολλανδία, καθώς είναι σε εξέλιξη η κινητοποίηση για τη σύλληψή του.

Ο Heinrich Onstein, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο συνοριακό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε στο Associated Press ότι επιπλέον δύναμη έχει προστεθεί για να παρακολουθεί όχι μόνο μεγάλους αυτοκινητόδρομους αλλά και μικρές διαβάσεις καθώς και σιδηροδρομικές διαδρομές.

Υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές της Ολλανδίας και έχει περιγραφή του ύποπτου.

Το χρονολόγιο της επίθεσης

Το περιστατικό έγινε στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου, ενώ τεράστια είναι η κινητοποίηση των Αρχών

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά, μονάδα της αντιτρομοκρατικής, ασθενοφόρα και ελικόπτερα της αστυνομίας που απέκλεισαν την περιοχή.

Αερομεταφορές των τραυματιών γίνονται αυτή την ώρα με ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ οι αρχές έχουν κλειδώσει όλα τα σχολεία.

Μια γυναίκα που στεκόταν στην είσοδο της τράπεζας Rabobank φέρεται να τραυματίστηκε στο στήθος από μία ή περισσότερες σφαίρες, ενώ τραυματιοφορείς και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να κάνουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε δύο άτομα στο δρόμο και άλλο ένα μέσα στο τραμ. Περαστικός είπε ότι έπεσε το όπλο ενός εκ των δραστών μέσα στο τραμ.

Ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Τζίμι ντε Κόστερ είπε σε τοπικό ΜΜΕ ότι έπεσαν αρκετοί πυροβολισμό κι ότι μια γυναίκα κείτονταν στο έδαφος φωνάζοντας: «Εγώ δεν έκανα τίποτε».

«Ερχόμουν από τη δουλειά μου όταν συνέβη το περιστατικό. Περίμενα στο φανάρι της πλατείας 24 Oktoberplein και βλέπω στο έδαφος μια γυναίκα, νομίζω ήταν μεταξύ 20 και 35 ετών. Εκείνη τη στιγμή άκουσα μπαμ, μπαμ, μπαμ τρεις φορές. Τέσσερις άνδρες βάδισαν πολύ γρήγορα προς το μέρος της και προσπάθησαν να τη σύρουν μακριά και τότε άκουσα ξανά μπαμ, μπαμ, μπαμ και αυτοί οι τύποι την άφησαν. Μεγάλο χάος εκεί».

Ένας δημοσιογράφος ονόματι Yelle Tieleman ανέφερε στο twitter: «Επιχειρούν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε κάποιον στο τραμ. Πολύ σοβαρή η κατάσταση εδώ. Προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το θύμα που το μετέφεραν σε ασθενοφόρο».

Μάρτυρες κάνουν λόγο για μια σορό καλυμμένη με σεντόνι ανάμεσα στις γραμμές του τραμ.

Για να δείτε Live εικόνα από το σημείο μπείτε εδώ: https://youtu.be/T8_tKqIaiiw

Αν σου άρεσε κάνε