Τρεις οι νεκροί από την επίθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας

Τρεις οι νεκροί από την επίθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:14 Δημιουργία 18/03/19, 16:10

Στους 3 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε σε τραμ της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, με την αστυνομία της πόλης να επιβεβαιώνει πως 3 άτομα υπέκυψαν στα τραύματα τους, την ώρα που βρίσκονται σε συναγερμό οι αρχές ασφαλείας για ένα περιστατικό που πρέπει να θεωρείται ως σχετικό με τρομοκρατικά κίνητρα.

Πέρα από τα θύματα, η δημοτική αρχήτης Ουτρέχτης επιβεβαίωσε πως υπάρχουν 5 τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα άνοδο της λίστας των νεκρών.

Άφαντος ο δράστης

Σε ένα 37χρονο άνδρα τουρκικής καταγωγής με το όνομα Γκογκμάν Τάνις εστιάζουν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της Ολλανδίας, μετά από την επίθεση.

Το περιστατικό συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο τρομοκρατικών κινήτρων.

Η αστυνομία της Ουτρέχτης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Τανίς, ζητώντας ενημέρωση για τον ύποπτο, που συνεχίζει να αγνοείται, αρκετές ώρες μετά από την επίθεση.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν, αν τον αναγνωρίσουν, αλλά να καλέσουν αμέσως την άμεση δράση.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Το μήνυμα Ρούτε

Σχολιάζοντας το σημερινό περιστατικό, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για το περιστατικό, που έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά το μακελειό με τους 50 νεκρούς σε δύο τεμένη στην πόλη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε