Ευρωζώνη: Άνοδος 2,3% στους μισθούς

Ευρωζώνη: Άνοδος 2,3% στους μισθούς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:39 Δημιουργία 19/03/19, 13:26

Θετικά σινιάλα εκπέμπουν για την οικονομία της Ευρωζώνης τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για τους μισθούς στα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, η αύξηση των μισθών του γ' τρίμηνου του 2018, συνεχίστηκε και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες θα βοηθήσουν να αποφευχθεί μια βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση φέτος.

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης έχει παραμείνει ισχυρή παρά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται στο 7,8% τον Δεκέμβριο από το 8,6% πριν από ένα χρόνο, για να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο «σπάνιοι» σε ορισμένες περιοχές της ευρωζώνης και σε κάποιους κλάδους.

Και αυτή η σύσφιξη στην αγορά εργασίας υποστηρίζει τους μισθούς. Η στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ωριαίες αμοιβές στο δ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα με τον ρυθμό ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,9% στο δ΄ τρίμηνο, επομένως οι εργαζόμενοι της ευρωζώνης είδαν τους πραγματικούς τους μισθούς να αυξάνονται στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αν σου άρεσε κάνε