Οι τελευταίες στιγμές στην μοιραία πτήση της Lion Air

Οι τελευταίες στιγμές στην μοιραία πτήση της Lion Air

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:31 Δημιουργία 20/03/19, 10:25

Οδηγίες στο εγχειρίδιο του αεροσκάφους έψαχναν οι πιλότοι της πτήσης της Lion Air ενώ το αεροπλάνο έπεφτε, οδηγώντας στο θάνατο 187 ανθρώπους.

Ειδικότερα, τρία άτομα που απέκτησαν πρόσβαση στον καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο, αναφέρουν ότι οι πιλότοι του Boeing 737 MAX αναζητούσαν εναγωνίως λύση ωστόσο δεν είχαν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο και το αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα.

Ερευνητές που εξετάζουν τα δεδομένα της αεροπορικής τραγωδίας ερευνούν τους λόγους που ουσιαστικά ένας υπολογιστής έδωσε εντολή για «βουτιά» στο αεροπλάνο ανταποκρινόμενος στα δεδομένα που έστειλε ένας ελαττωματικός αισθητήρας αλλά και το κατά πόσο οι πιλότοι ήταν αρκετά εκπαιδευμένοι για να ανταποκριθούν κατάλληλα σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενο του καταγραφέα συνομιλιών από την πτήση της Lion Air δίνονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Νοεμβρίου ο κυβερνήτης χειριζόταν το αεροσκάφος και ο δεύτερος πιλότος είχε αναλάβει τον ασύρματο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση ο κυβερνήτης ανέφερε πρόβλημα ελέγχου της πτήσης τονίζοντας ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να παραμείνει στα 5.000 πόδια.

Ο δεύτερος πιλότος δεν διευκρινίζει το πρόβλημα αλλά πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί από την καταγραφή των συνομιλιών, έγινε αναφορά εντός του πιλοτηρίου στην ταχύτητα του αέρα. Ο κυβερνήτης ζήτησε από τον δεύτερο πιλότο να ελέγξει γρήγορα το εγχειρίδιο. Τα επόμενα εννέα λεπτά, σύμφωνα με τις ενδείξεις ο αέρας πάνω από τα φτερά του αεροσκάφους δεν ήταν αρκετά δυνατός ώστε να του επιτρέψει να συνεχίσει να πετάει. Αν και ο πιλότος έδωσε μάχη για να σηκώσει το αεροπλάνο, αυτό, εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που έστελνε ο υπολογιστής, συνέχιζε την καθοδική πορεία. Τελικά ο κυβερνήτης ζήτησε από τον δεύτερο πιλότο να χειριστεί το αεροσκάφος για να ψάξει ο ίδιος το εγχειρίδιο ωστόσο εκείνος δεν ήταν σε θέση να το ελέγξει.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ο κυβερνήτης παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο πρώτος πιλότος ακούστηκε να λέει «ο Θεός είναι μεγάλος».

Αν σου άρεσε κάνε