Ο Τουσκ «πέταξε» το Brexit στα πόδια της Μέι

Ο Τουσκ «πέταξε» το Brexit στα πόδια της Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:03 Δημιουργία 20/03/19, 18:23

Χωρίς να ταράξει ιδιαίτερα τα «νερά» στις συζητήσεις για το Brexit κινήθηκε ο Ντόναλτ Τουσκ το απόγευμα της Τετάρτης, σε διάγγελμα που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου.

Ο Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε πως μια σύντομη παράταση της διορίας του Brexit είναι εφικτή,προσθέτοντας πως συζήτησε με την κ. Μέι την πρόταση της για παράταση του Άρθρου 50 ως τις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ωστόσο πως οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση του Brexit πρέπει να έχει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως παραμένουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια που θα έχει η παράταση.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εγκριθεί η μετάθεση της διορίας για το Brexit, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας γραπτής διαδικασίας.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες αν κριθεί αναγκαίο.

Η προσοχή στο Λονδίνο

Υπενθυμίζεται πως βρετανικό κοινοβούλιο θα διεξάγει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την πρόταση για τρίμηνη παράταση του Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέκροου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το αίτημα για την έκτακτη συνεδρίαση υπέβαλε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο να συζητήσει το κοινοβούλιο τους όρους της προτεινόμενης παράτασης του Άρθρου 50.

Ο κ. Μπέκροου σημείωσε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει σύντομα και μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ώρες.

Αν σου άρεσε κάνε