«Πνίγηκε» η Σητεία (βίντεο)

«Πνίγηκε» η Σητεία (βίντεο)

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:16 Δημιουργία 08/04/19, 10:24

Απολογισμό των καταστροφών που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες ξεκινούν σήμερα οι αρμόδιες αρχές και οι κάτοικοι της Σητείας.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να φουσκώσουν τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε, μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού κυριολεκτικά κατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη, «πνίγοντας» στη λάσπη περιουσίες, ιδίως οχήματα και ακίνητα -κυρίως μονοκατοικίες και όσα βρίσκονται σε ισόγεια και υπόγεια.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους έντεκα ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν λόγω της υπερχείλισης του ποταμού και της μεγάλης συγκέντρωσης νερού, που προκάλεσε στην περιοχή τους.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά την κορύφωση της κακοκαιρίας τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο οι πυροσβέστες πραγματοποιούσαν συνεχώς αντλήσεις υδάτων, κάτι που συνεχίστηκε και την Κυριακή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φοιτητών που έμεναν σε ημιυπόγεια και υπόγεια στη Σητεία και πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το εύρος των καταστροφών σε οικιακούς εξοπλισμούς (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.ό.κ.).

Ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης αναφέρθηκε και σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, που όπως είπε καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και αρκετά συγκροτήματα κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές τόνισε ότι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία ξενοδόχων.
«Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν νέες κατολισθήσεις και τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους τρεις βασικούς δρόμους της Σητείας, τόσο στον βόρειο οδικό άξονα όσο και στο δρόμο προς τον Μακρύ Γιαλό», ανέφερε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Οπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης ζητά να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, και να μη γίνει «καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη».

Αν σου άρεσε κάνε