Στα γαλανόλευκα η Νέα Υόρκη - Παρέλαση ευζώνων στην 5η Λεωφόρο

Στα γαλανόλευκα η Νέα Υόρκη - Παρέλαση ευζώνων στην 5η Λεωφόρο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:05 Δημιουργία 15/04/19, 10:54

Κατά χιλιάδες συνέρρευσαν οι ομογενείς στο Μανχάταν για την καθιερωμένη παρέλαση των Ελληνοαμερικανών της Νέας Υόρκης για την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Επρόκειτο για μία από τις μαζικότερες της τελευταίας δεκαετίας, με χιλιάδες άτομα να παρελαύνουν, πολλοί φορώντας εθνικές ενδυμασίες ενώ χιλιάδες ήταν κι αυτοί που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια, κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες.

Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει ο «Εθνικός κήρυξ», οι ομογενείς έφτασαν με κάθε τρόπο στο Μανχάταν. Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κέρδισε το θερμότερο χειροκρότημα, ενώ παρέλασαν περισσότερα από 100 οργανισμοί, με 45 άρματα και 11 φιλαρμονικές, μεταξύ αυτών και η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» της Κέρκυρας που ταξίδεψε από το νησί για τις επετειακές εκδηλώσεις.

Τελετάρχης της εθνικής παρέλασης ήταν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Μάρκους. Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα συνθήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κυριάρχησαν. Επίσης πολλά ήταν τα συνθήματα για λευτεριά στην Κύπρο, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Στην 5η Λεωφόρο παρέλασαν ακόμη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο, ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σάμερ, ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτιος Φωτίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου κ.ά.

Μια ώρα πριν από την παρέλαση, πραγματοποιήθηκε και το καθιερωμένο πρωινό στο ομογενειακής ιδιοκτησίας εστιατόριο «Αύρα», στο Μανχάταν.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, αλλά και παραδοσιακούς χορούς, παρουσία αντιπροσώπων των διοργανωτών, επισήμων αλλά και προσκεκλημένων από την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί νοιώθουμε ότι μαζί με τους ομογενείς ενώνουμε την Ελλάδα. Αλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά το μήνυμα της 25ης Μαρτίου , δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Στην πρώτη γραμμή κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που το πρωί της Κυριακής προεξήρχε της δοξολογίας, παρουσία των διπλωματικών αρχών, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κι άλλων επισήμων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που διοργανώνει κάθε χρόνο την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, ενώ καλωσόρισε επίσημα στη Νέα Υόρκη τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς και επέδωσε από έναν Σταυρό σε καθένα από τα μέλη της αποστολής. Επίσης μετέφερε μήνυμα αγάπης και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αν σου άρεσε κάνε