Στοιχειώνουν οι νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι

Στοιχειώνουν οι νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι

ΕΛΛΑΔΑ UPD 22:55 Δημιουργία 02/05/19, 22:18

Οργή προκαλούν τα νέα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΙ.

Οι απεγνωσμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτών με τις αρχές τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018 για να λάβουν απαντήσεις τύπου «κάντε υπομονή» και το χάος με τις αρμοδιότητες των υπευθύνων συντελούν μόνο μέρος της ιστορίας.

Το τραγικότερο όλων είναι η καταγγελίες περί σοβαρών παραλείψεων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, που αν είχε τηρήσει το πρωτόκολλο θα είχε προλάβει να σώσει 102 ζωές, αλλά και η μετέπειτα προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από την εισαγγελική έρευνα.

Όσο για την παράσταση που έστησε η πολιτική ηγεσία στο συντονιστικό κέντρο, η εξής τηλεφωνική συνομιλία τα λέει όλα: «Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν».

Δείτε το διάλογο μίας γυναίκας με το τηλεφωνικό κέντρο:

-Σας ακούω

-Κόκκινο λιμανάκι καίγονται σπίτια. Καίγεται το σπίτι μου. Έχω παιδί

-Κάντε υπομονή, κυρία. Κάντε υπομονή

-Πόση υπομονή να κάνω;

-Κάντε υπομονή

-Γιατί μας έχετε ξεχάσει;

Συγκλονιστικοί είναι και οι διάλογοι μεταξύ στελεχών της πυροσβεστικής. «Της π@@@ς γίνεται». «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος». Όπως προκύπτει, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και στην επικοινωνία με τα εναέρια μέσα τις κρίσιμες ώρες.

Η Πυροσβεστική απέκρυψε από τον Εισαγγελέα την πλέον καθοριστική για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέττα και Μάτι εγκληματική παράλειψή της.

Αυτό καταγγέλει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός και Ειδικός Ερευνητής Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Όπως αναφέρει, η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της. Αυτή λοιπόν, όπως άλλωστε τούτο προκύπτει από το πρόσφατο εισαγγελικό πόρισμα (Εισαγγελική Διάταξη), που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν ελήφθη υπόψη από τους Εισαγγελείς, αφού δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά και μνεία σε αυτήν.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκρουρμπάτσης, από τις 17 Αυγούστου 2018 στην Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή του, είχε επισημάνει ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική.

Το «ψωμί» σε όσα λέει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, είναι ότι την ημέρα της θανατηφόρου πυρκαγιάς, αν και γνώριζε η Πυροσβεστική από την προηγούμενη ημέρα (22 Ιουλίου 2018), ότι είχε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4), δεν δόθηκε από την Πυροσβεστική έγκαιρα εντολή προς την Πολεμική Αεροπορία για την απογείωση Α/Φ της από τις πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 2018, δηλαδή πριν την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην Κινέττα (Ω/12:03 μμ) και μάλιστα με προκαθορισμένο δρομολόγιο ( ένα Α/Φ στο Νότιο Τομέα και ένα Α/Φ στο Βόρειο Τομέα της Αττικής), με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της Αττικής, όπως υπήρχε επιχειρησιακή υποχρέωση δυνάμει του προαναφερόμενου Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Και λόγω των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική να είναι απαγορευτικές για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των αεροσκαφών, δεν ελήφθη μέριμνα από την Πυροσβεστική, αντί να μετασταθμεύσουν σε άλλο Αεροδρόμιο της ΠΑ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, να απογειωθούν νωρίτερα πλήρη καυσίμων και νερού και να προβούν σε εναέρια επιτήρηση. Με τον τρόπο αυτό θα προέβαιναν έγκαιρα και αποτελεσματικά σε αεροπυρόσβεση στην πυρκαγιά στον οικισμό στο Νταού Πεντέλης.

Αυτή είναι σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση η πιο σοβαρή επιχειρησιακή παράλειψη της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πυρκαγιές στην Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Και αυτή η παράλειψη απεκρύβη σύμφωνα με τον ίδιο σκόπιμα από τους εισαγγελείς που έκαναν την δικαστική έρευνα. Και εξηγεί ότι ούτε την καταστροφική εξέλιξη στην Κινέττα θα είχαμε με περιουσίες καμένες και πάνω από 60.000 στρέμματα στάχτη, ούτε φυσικά την φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Νταού Πεντέλης και την εξάπλωσή της με τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Ο κ. Γκουρμπάτσης καταλήγει ότι αυτός είναι ο λόγος που η Πυροσβεστική μέχρι και σήμερα δεν χορηγεί κανένα έγγραφο στοιχείο και καμία πληροφορία για την πυρκαγιά στο Μάτι σε όσους έχουν έννομο συμφέρον όπως δικηγόρους, τεχνικούς συμβούλους, συγγενείς θυμάτων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, όσο κι αν προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας με την επίκληση νομικίστικων λόγων και τεχνασμάτων, η αλήθεια αυτή θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αν σου άρεσε κάνε