Αναγνωρίστηκε η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο»

Αναγνωρίστηκε η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:21 Δημιουργία 25/06/19, 19:17

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

Η αποστολή του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποσταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για έγκριση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ η όλη διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο ανάμεσα στους παραγωγούς και τους διακινητές στις δενδροκομικές περιοχές της Μακεδονίας, για να διακρίνονται τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια για την τυποποίηση και συσκευασία τους με μεγάλα μέσα.

Ο παραγωγός που παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο, έχει τη δυνατότητα να συγκομίζει, αφού ωριμάσουν οι καρποί και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν περισσότερο στη φυσιολογική ωριμότητα παρά στην εμπορική ωριμότητα κάθε ποικιλίας.

Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν στους καταναλωτές τα ροδάκινα όπως τα ήξεραν πριν από 3-4 δεκαετίες που δεν περνούσαν από διαλογητήρια.

Αν σου άρεσε κάνε