Εκτός φυλακής Γιωτόπουλος, Ξηροί και Τζωρτζάτος με τον νέο ποινικό κώδικα

Εκτός φυλακής Γιωτόπουλος, Ξηροί και Τζωρτζάτος με τον νέο ποινικό κώδικα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:50 Δημιουργία 01/07/19, 18:13

Τις πύλες των φυλακών για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων ανοίγει ο νέος ποινικός κώδικας, που ψήφισε προ εβδομάδων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει από σήμερα, 1η Ιουλίου, το δικαίωμα απόλυσης στους πολυισοβίτες της 17Ν, ανάμεσά τους και στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο - καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια - μπορούν από αύριο το πρωί να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης, να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους, σύμφωνα με το kathimerini.gr.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με «βραχιολάκι» κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι δηλαδή από εκείνες που λέγονται «διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου».

Oπως λένε δικαστές και εισαγγελείς η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να κάνει... αγώνα δρόμου και να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Αν σου άρεσε κάνε