Λεπτοκαρυά: Σάλος με ιερά που αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ

Λεπτοκαρυά: Σάλος με ιερά που αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 01/08/19, 22:36

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με την άρνηση στρατιωτικού ιερέα να κοινωνήσει ομάδα παιδιών με αναπηρία, την περασμένη Κυριακή, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, θα επιδιώξουν οι αρμόδιοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου, Συλβάνα Καρασαββίδου, σκοπεύει να ενημερώσει για το περιστατικό τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας -καθότι πρόκειται για στρατιωτικό ιερέα- όσο και την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου (σ.σ. κατασκήνωση "Νηρηίδες" που φιλοξενεί τα παιδιά έχει παραχωρηθεί στο ΚΚΠΠΚΠ, τα τελευταία χρόνια, από το υπουργείο Εργασίας).

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου, στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς Ολύμπου, όταν ο ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει μια ομάδα παιδιών ΑμΕΑ από τη γειτονική κατασκήνωση, με το πρόσχημα, όπως ανέφεραν οι συνοδοί τους, ότι "δεν αντιλαμβάνονται".

Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις των συνοδών ότι τα παιδιά δεν πρόκειται "να φτύσουν τη θεία κοινωνία", όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ο ιερέας, αυτός δεν άλλαξε στάση, αρνούμενος -σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα- να τα κοινωνήσει. Από τη συμπεριφορά του ιερέα δεν ενοχλήθηκαν μόνο οι συνοδοί των παιδιών αλλά τόσο ο αρμόδιος διοικητής όσο και ο ταξίαρχος, οι οποίοι θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός, λέγοντας πως δεν εκπροσωπεί σε καμιά περίπτωση τον Στρατό, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά αυτή του ιερέα.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά του στρατιωτικού ιερέα υπέβαλε, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων, «για μισοαναπηρικές δηλώσεις του σε βάρος παιδιών με αναπηρέις τα οποία και ρατσιστικά αρνήθηκε να κοινωνήσει», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καταδικάζοντας, όπως τονίζει, κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας.

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι «ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση».

«Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι΄ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα».

Σημειώνεται, δε, ότι «οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου Νηρηίδες θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

Αν σου άρεσε κάνε