Καλύτερη η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

Καλύτερη η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:32 Δημιουργία 14/08/19, 08:05

Μηνύματα αισιοδοξίας για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια εκφράζουν οι φορείς που συνεχίζουν να προσπαθούν να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια, είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

«Είναι μία δύσκολη φωτιά, μέσα στον πνεύμονα της Εύβοιας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Πρόδρομο Θηβών, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική.

Αν σου άρεσε κάνε