Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Εύβοια

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Εύβοια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:20 Δημιουργία 16/08/19, 10:17

Ολονύκτιες προσπάθειες για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέων μετώπων κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια.

Μέσα στη νύχτα, με τη βοήθεια των χαμηλής έντασης ανέμων, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέσα στη χαράδρα πριν από το χωριό Πλατανιά και η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι σήμερα καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Ωστόσο οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί σε «ευαίσθητα» σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες φλόγες. Στη διάρκεια της νύχτας επί ποδός βρίσκονταν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 172 άτομα πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής, όπως επίσης και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει 24.000 στρέμματα γης από τα οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ δεν λείπουν και τα μέτρα προστασίας περιμετρικά των χωριών, καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο δημιουργεί προβλήματα.

Αν και επίσημα δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από την πλευρά της Πυροσβεστικής σε σχέση με τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή, έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πυρκαγιά φαίνεται πως ξέσπασε σε τρία σημεία με μικρή διαφορά χρόνου σε μια απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη.

Αν σου άρεσε κάνε