ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:43 Δημιουργία 03/09/19, 14:40

Για τη δραματική έλλειψη ασθενοφόρων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή περιστατικό με τραυματία τροχαίου που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Κατούνας της Αιτωλοακαρνανίας, και με τον άνδρα να μεταφέρεται με το ΙΧ αυτοκίνητο του γιατρού του Κέντρου γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο!

Στην Κατούνα λειτουργεί άλλο ένα Κέντρο Υγείας - «φάντασμα», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, γεγονός που μοιραία θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

«Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και υπενθυμίζει ότι «στις 13 Μαρτίου 2019, 63χρονος πλήρωσε με τη ζωή του αυτή την κατάσταση. Επειδή ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας και δεν υπήρχε ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε από τα παιδιά του στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και δεν πρόλαβε».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το όριο ασφαλείας για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα στα Κέντρα Υγείας είναι 3 οδηγοί. Για να επιχειρεί σε 24ωρη βάση χρειάζονται 5 οδηγοί.

Σχεδόν σε όλα όμως τα Κέντρα Υγείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας οι οδηγοί/πληρώματα ασθενοφόρου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας.

Ποια είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας

Κ.Υ. ΚΑΤΟΥΝΑΣ: Λειτουργεί μόνο τα πρωινά. Δεν έχει ασθενοφόρο, ούτε οδηγούς.

Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Υπάρχουν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ: Καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων. Υπάρχει ένας οδηγός. Όλες σχεδόν οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας οδηγός. Όλες οι βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπηρετεί 1 οδηγός χωρίς ασθενοφόρο! Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Υπηρετούν 2 οδηγοί. Οι περισσότερες βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπηρετούν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

ΚΥ ΜΥΤΙΚΑ: Υπηρετεί 1 οδηγός. Πραγματοποιεί 7-9 εφημερίες τον μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα λειτουργεί μόνο πρωί. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του.

Κ.Υ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

Αν σου άρεσε κάνε