Ο ΕΟΦ ανακαλεί το Zantac και τα γενόσημά του

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το Zantac και τα γενόσημά του

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:22 Δημιουργία 25/09/19, 14:20

Στην ανάκληση όλων των φαρμακευτικών προϊόντων Zantac και των γενοσήμων τους προχωρά ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή του.

Στην ανάκληση του ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για το στομάχι και ενός αντιστοίχου του προχώρησε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Τα δύο σκευάσματα περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμος Φαρμάκων, ΕΜΑ, και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, FDA, είχαν ζητήσει, πρόσφατα, την επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία. Αυτό έγινε διότι κάποιοι έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μία πρόσμιξη N-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA), ουσίας που θεωρείται δυνητικά καρκινογόνος για τον άνθρωπο, μετά από έρευνες σε πειραματόζωα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προηγήθηκε αναστολή του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, έπειτα και από σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που ξεκίνησε σχετική έρευνα έπειτα από αίτημα της Κομισιόν.

Αν σου άρεσε κάνε