Έπιασαν «ταβάνι» οι αφίξεις μεταναστών τον Σεπτέμβριο

Έπιασαν «ταβάνι» οι αφίξεις μεταναστών τον Σεπτέμβριο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:42 Δημιουργία 01/10/19, 15:13

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 έφτασε ο αριθμός των αφίξεων των μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το επίμαχο ζήτημα της αύξησης των ροών ολοένα και εντείνεται, τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί πως θα ανοίξει τις «κάνουλες».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεθνοποιεί το θέμα, σκοπεύοντας μάλιστα να το φέρει επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι το πρόβλημα έχει αλλάξει μορφή από προσφυγικό σε μεταναστευτικό, ενώ μόλις χθες παρουσίασε ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ολοένα και εντεινόμενης κρίσης, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών εντός ενός διμήνου, στη «σκιά» μάλιστα και των τραγικών γεγονότων στη Μόρια.

Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν σου άρεσε κάνε