Αθρόες προσελεύσεις μεταναστών στα νοσοκομεία για ΑΜΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ

Αθρόες προσελεύσεις μεταναστών στα νοσοκομεία για ΑΜΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:44 Δημιουργία 04/10/19, 10:40

Ολοένα και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη αυστηροποίησης του καθεστώτος χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, την οποία και προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις σχετικές πολιτικές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 μπορούσαν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες. Η απόφαση έφερε την υπογραφή του τότε υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το 2019, με νέα απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, επί υπουργίας Εφης Αχτσιόγλου, το μέτρο για χορήγηση ΑΜΚΑ επεκτάθηκε και στους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το Star στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να χορηγεί ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο το 2016 οδήγησε σε αθρόες εισροές Γεωργιανών και Αλβανών στα δημόσια νοσοκομεία για παροχή δωρεάν νοσηλείας.

Σύμφωνα με το Star, η διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας Παρασκευή Τσάμη, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές ενημέρωσε το νέο υπουργό, Γιάννη Βρούτση για τα τεκταινόμενα, ζητώντας του να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα που αποκάλυψε το Star, οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας παρατήρησαν αθρόα προσέλευση για έκδοση ΑΜΚΑ από δήθεν αιτούντες άσυλο Αλβανικής και Γεωργιανής υπηκοότητας, οι οποίοι έμπαιναν στα νοσοκομεία. Επίσης, παρατηρήθηκε αθρόα είσοδος γυναικών για δωρεάν τοκετούς σε δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμη, όπως αποκάλυψε το Star, σε χειρόγραφο υπηρεσιακό σημείωμα στις 20.6.2019 (λίγο πριν τις εκλογές) προς την Εφη Αχτσιόγλου η γενική διευθύντρια και οι αρμόδιοι τμηματάρχες προειδοποιούσαν πως διαφωνούν με την ρύθμιση γενίκευσης της χορήγησης ΑΜΚΑ τονίζοντας πως δεν είχε προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων ούτε είχε ζητηθεί η γνώμη τους.

Αν σου άρεσε κάνε