Δίκη ΧΑ: Για «πολιτική δίωξη» μίλησε η Ζαρούλια

Δίκη ΧΑ: Για «πολιτική δίωξη» μίλησε η Ζαρούλια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:54 Δημιουργία 09/10/19, 14:51

Πιστή στη «γραμμή» «δεν ήξερα τίποτα» έμεινε η Ελένη Ζαρούλια την Τετάρτη στην απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Βγήκα βουλευτής το 2012 με σταυρό από τον ελληνικό λαό. Πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να εξέλεξε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Εγώ έκανα τα καθήκοντά μου. Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική. Αν δεν ήμουν βουλευτής, δε θα ήμουν εδώ».

Η κατηγορούμενη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή απάντηση για το εάν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής δηλώνοντας σύζυγος του αρχηγού.

Πρόεδρος: Είστε μέλος;
Κατηγορούμενη: Τι να σας πω; Εγώ είμαι σύζυγος του γενικού γραμματέα. Είναι οικογένειά μου. Μοιραία δεν ξέρω τι θεωρούμαι.
Πρόεδρος: Κάνετε ομιλίες;
Κατηγορούμενη: Εγώ ομιλίες έκανα πολύ αργότερα. Ήταν ελάχιστες γιατί δεν υπήρχε λόγος. Έχω κάνει συνολικά 4-5 και ήταν επετειακού χαρακτήρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για τη γνώμη της για τους αλλοδαπούς, η Ελένη Ζαρούλια απάντησε:

Κατηγορουμένη: Η θέση μου για τους αλλοδαπούς είναι η ίδια με το νόμο. Οποιος είναι παράνομος να απελαθεί. Έχει καταργηθεί ο νόμος;
Π: Αυτό δικαιολογεί το χαρακτηρισμό υπάνθρωπος;
Κ: Ο χαρακτηρισμός θα πήγαινε σε όποιον κάνει εγκλήματα ασχέτως χρώματος και φυλής. Όταν βιάζεις και σκοτώνεις για να πάρεις μια κάμερα είσαι υπάνθρωπος είτε είσαι Πορτογάλος, είτε Αγγλος ή Γερμανός.
Π: Έχετε πει ότι φέρνουν αρρώστιες;
Κ: Αλήθεια δεν είναι; Δεν ήρθαν αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί; Οι φυλακές δεν είναι γεμάτες αλλοδαπούς; Δεν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών στις φυλακές;

Η κατηγορούμενη απέδωσε τη φράση που είχε πει σε ομιλία της «τα παιδιά με τα μαύρα», στον αυτοσχεδιασμό εκείνης της στιγμής και στην... απειρία της καθώς «ήταν η πρώτη μου ομιλία, οπότε ήμουν λίγο πρόχειρη... δεν μπορούσα να εκφραστώ».

Αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε το γεγονός την επόμενη ημέρα. «Τη δολοφονία την έμαθα την επόμενη ημέρα επειδή μας έψαχναν στα γραφεία. Δεν είχα ενημερωθεί από τηλεόραση γιατί δεν τη χρησιμοποιώ. Όταν πήραν τηλέφωνο ανοίξαμε τηλεόραση. Στην αρχή έλεγαν ότι επρόκειτο για ποδοσφαιρικό καβγά. Μετά δεν ξέρω τι έγινε».

Η απολογία του Αντώνη Γρέγου

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος ο οποίος κι εκείνος απέδωσε την εμπλοκή του σε πολιτική διωξη. Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος που είναι υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το μόνο πατριωτικό εθνικιστικό κόμμα», ενώ αρνήθηκε ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

«Θέλω να πω ότι βρίσκομαι κατηγορούμενος εντελώς άδικα γιατί δεν έχω διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη. Πρόκειται για πολιτική δίωξη σε βαρος της Χρυσής Αυγής που είναι νόμιμο κόμμα. Θεωρώ ότι επειδή εκλέχτηκα πρώτος σε σταυρούς βουλευτής είμαι κατηγορούμενος. Κανένας βουλευτής το 2012 από άλλο κόμμα δεν θα βρισκόταν στη θέση μου» είπε στο δικαστήριο.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν παραμένει πολιτικά στον ίδιο χώρο, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος πατριωτικός φορέας. Είναι το κόμμα που εκφράζει τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό. Όλα ήταν μια σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Έχουν ενδιαφερθεί και από την Ευρώπη να αναδείξουν τη σκευωρία αυτή».

Ο κατηγορούμενος απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέφερε ότι «δεν δόθηκε εντολή από κανέναν. Το ότι διέπραξε μέλος της Χρυσής Αυγής ένα έγκλημα, δεν μπορεί να οδηγείται όλο το κόμμα σε δίκη. Το τελευταίο που θέλαμε ήταν αυτό».

Πρόεδρος: Ποια η θέση σας για τους αλλοδαπούς;
Κατηγορούμενος: Όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Πρέπει να φεύγουν. Αυτή είναι θέση μου και αυτή πιστεύω ότι είναι η θέση όλου του κόσμου.
Π: Υπήρξαν φορές που ο λόγος σας μπορεί να προέτρεπε κάποιον σε βίαιες πράξεις;
Κ: Δε συνάδει με το ήθος μου κάτι τέτοιο. Εξάλλου στις ομιλίες μου δεν ήταν μόνο Χρυσαυγίτες.
Π: Δηλαδή αυτός ήταν ο λόγος που δεν το κάνατε;
Κ: Όχι δεν θα το έκανα όπως και να έχει. Αν ήθελα να προτρέψω κάποιον σε παράνομη πράξη, σίγουρα δε θα το έκανα από μικροφώνου.
Π: Για χαρακτηρισμούς σκουπίδια ή αποβράσματα τι έχετε να πείτε;
Κ: Τον χαρακτηρισμό αυτό θα έδινα σε παιδεραστές ή εμπόρους ναρκωτικών, όχι σε κάποιον που δεν ξέρω.

Ερωτώμενος για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα παραδέχθηκε ότι αρχικά τον ενόχλησε η δήλωση. «Όταν άκουσα τον Μιχαλολιάκο εκείνη την ημέρα με ξένισε αρκετά. Μας κόστισε επικοινωνιακά. Όμως τελικά είχε δίκιο. Ακούω κάθε μέρα πολιτικούς και δημοσιογράφους να διαχωρίζουν πολιτική και ποινική ευθύνη. Σε εμάς χρεώθηκε ως ποινική. Εκείνος εννοούσε ότι πολιτικά χρεωθήκαμε τη δολοφονία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τον Γιώργο Ρουπακιά.

Αν σου άρεσε κάνε