Υπόθεση Novartis: Καταγγελίες Μανιαδάκη για χειραγώγηση της έρευνας

Υπόθεση Novartis: Καταγγελίες Μανιαδάκη για χειραγώγηση της έρευνας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:50 Δημιουργία 17/10/19, 18:44

Περίπου 5 ώρες διήρκησε την Πέμπτη του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και κατηγορούμενου, πλέον, στην υπόθεση της Novartis, Νίκου Μανιαδάκη, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή της υπόθεσης Novartis από το 2012 έως και σήμερα. Μακροσκελή αναφορά έκανε ειδικά στις πολύπλευρες σχέσεις που είχε η Εισαγγελία Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς της Διαφθοράς δεχόντουσαν έλεγχο και χειραγώγηση από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέγοντας πως η έρευνα ήταν χειραγωγούμενη.

Πάντως, έγινε σαφές ότι σε όλη την διάρκεια της κατάθεσής του δεν έκανε αναφορά σε ονόματα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων πολιτικών προσώπων, από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Αντίθετα, κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης ότι δέχτηκε πιέσεις, για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis, από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Επιπλέον, όπως κατέθεσε, του ασκήθηκαν πιέσεις, προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ, αναφερόμενος στη δίωξή του, την χαρακτήρισε και πάλι «καθαρά πολιτική».

Ακόμη, ανέφερε ότι υπήρξε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς εκείνον, προκειμένου να μοιραστεί με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, στράφηκε για ακόμη μια φορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι δεν έπρεπε να είναι προστατευόμενοι, καθώς έχουν οικονομικά κίνητρα, αφού θα λάβουν ποσοστό από τα οικονομικά πρόστιμα, που πιθανά θα επιβληθούν στην φαρμακοβιομηχανία .

Στη συνέχεια, υποστήριξε «ότι πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι "ανακριβή και αναξιόπιστα».

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο στη Novartis και προσέθεσε: «Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο και λογική, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί, η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει».

Τέλος, ο δικηγόρος του καθηγητή, Θεόδωρος Μαντάς, σε δήλωσή του χαρακτήρισε «εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος». Και προσέθεσε ότι με την κίνησή τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.

Αν σου άρεσε κάνε