Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο οι εισβολείς στο τουρκικό προξενείο

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο οι εισβολείς στο τουρκικό προξενείο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:35 Δημιουργία 18/10/19, 14:34

Στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 19 συλληφθέντες που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για τις δύο διαμαρτυρίες, που έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, η πρώτη στον αύλειο χώρο του τούρκικου προξενείου και η δεύτερη στον αερολιμένα «Μακεδονία».

Εις βάρος όλων, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες για απείθεια και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της «έκθεσης σε κίνδυνο αντιποίνων» (άρθρο 141 Π.Κ.), που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αφορά μόνο τους 12 συλληφθέντες από τη διαμαρτυρία στο τουρκικό προξενείο, η εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για να διαπιστωθεί εάν αυτό στοιχειοθετείται.

Πρόκειται για πλημμέλημα που, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή χρηματική ποινή, για όποιον «με πράξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους ή με άλλες προκλητικές ενέργειες, εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή τους κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας ή συμμάχου της με ξένο κράτος».

Οι 19 συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν αναβολή από το Αυτόφωρο, όπως δικαιούνται από τον νόμο, ενώ το δικαστήριο θα αποφασίσει για την άρση της κράτησής τους. Οι ίδιοι οδηγήθηκαν το μεσημέρι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και για τη μεταγωγή τους η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε μέτρα ασφάλειας, ενώ έκλεισε για λίγη ώρα η οδός Πολυτεχνείου.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι, που φώναζαν συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων.

Αν σου άρεσε κάνε