Συνταγματική η αφαίρεση διαβατηρίου στον Μαρινάκη, έκρινε το ΣτΕ

Συνταγματική η αφαίρεση διαβατηρίου στον Μαρινάκη, έκρινε το ΣτΕ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:19 Δημιουργία 22/10/19, 19:07

Τη συνταγματικότητα της απόφασης για αφαίρεση διαβατηρίου από εφοπλιστή έκρινε σήμερα τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε το ζήτημα στο ΣτΕ.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε σήμερα συνταγματική την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Βαγγέλη Μαρινακη και παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η αφαίρεση του διαβατηρίου είχε προκύψει μετά από άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για κακουργηματικά αδικήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, λόγω σπουδαιότητας, το ζήτημα παραπέμφθηκε να κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, αφότου ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά από διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία του επιβλήθηκε περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, η ΕΛΑΣ του αφαίρεσε το διαβατήριο.

Παρ΄όλα αυτά η εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο εφοπλιστής ζήτησε από την ΕΛΑΣ να του επιστρέψει το διαβατήριο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Έτσι στη συνέχεια, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της αστυνομίας.

Η αίτηση αναστολής του εφοπλιστή απορρίφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και σήμερα το ίδιο Τμήμα με την ίδια πρόεδρο και την ίδια εισηγήτρια, εξέδωσε απόφαση πως δεν χορηγείται διαβατήριο, ακόμα κι αν αρθεί ο επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα σε άτομα στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα.

Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τελική κρίση.

Να σημειωθεί πως για τον ίδιο λόγο, με την υπ' αριθμ. 2012/2019 απόφαση από το ίδιο τμήμα παραπέμφθηκε και πάλι στην Ολομέλεια του ΣτΕ μια ανάλογη περίπτωση.

Αν σου άρεσε κάνε