ΕΕ για μεταναστευτικό: Αύξηση στις αφίξεις στα νησιά, καθίζηση στις επιστροφές προς Τουρκία

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αύξηση στις αφίξεις στα νησιά, καθίζηση στις επιστροφές προς Τουρκία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:49 Δημιουργία 28/10/19, 09:46

Την ώρα που η Άγκυρα πυροδοτεί το κλίμα γύρω από το «μέτωπο» του μεταναστευτικού, η Κομισιόν χτυπάει «καμπανάκι» για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, σε νέα έκθεσή της με εκτενή αναφορά στην Ελλάδα.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για αύξηση 29% στις αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά φέτος και για καθίζηση στις επιστροφές προς την Τουρκία.

Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση αναφέρει ότι «πρόσφατα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά».

Επισημαίνεται ότι από την αρχή του 2019 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου καταγράφηκαν πάνω από 47.500 αφίξεις στην Ελλάδα (διά θαλάσσης και ξηράς), ήτοι αύξηση κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στις αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, με επιτάχυνση από τον Ιούνιο. Αντιθέτως, οι αφίξεις μέσω των χερσαίων συνόρων το 2019 είναι κατά 27% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τους μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2019 καταγράφηκαν τα υψηλότερα μηνιαία επίπεδα αφίξεων, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι όλο και πιο δύσκολη, με την παρουσία, στις 6 Οκτωβρίου, περισσότερων από 31.000 ατόμων σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ("hotspots"), που ήταν σχεδιασμένα για μέγιστο αριθμό περίπου 8.000 ατόμων – παρά τις άνω των 20.000 μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα κατά το τρέχον έτος», αναφέρει η Επιτροπή.

Αντίθετα, τονίζει, «ο αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν στην Τουρκία βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Αφγανοί είναι η κύρια ιθαγένεια που φθάνει στα νησιά του Αιγαίου, αντιπροσωπεύοντας το 41% των συνολικών αφίξεων για το 2019. Οι Τούρκοι υπήκοοι κυριαρχούν στα χερσαία σύνορα το 2019, καλύπτοντας περίπου τα τρία τέταρτα των αφίξεων.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι «οι προηγούμενες εκθέσεις προόδου τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στην Ελλάδα. Οι αυξημένες αφίξεις από το καλοκαίρι έχουν τονίσει και πάλι την ανάγκη ανάληψης δράσης, κυρίως όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα ελληνικά νησιά, και την ουσιαστική αύξηση του ρυθμού των επιστροφών από την Ελλάδα βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Αν σου άρεσε κάνε