Κοροναϊός: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», δηλώνει το υπ. Υγείας

Κοροναϊός: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», δηλώνει το υπ. Υγείας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:27 Δημιουργία 27/01/20, 09:21

Έτοιμο για το ενδεχόμενο εμφάνισης του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα είναι το σύστημα Υγείας της χώρας, όπως δηλώνουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.

Μάλιστα, το πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να έχει σήμερα, Δευτέρα συνάντηση με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η ενημέρωση του υπουργού Υγείας για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα μόλυνσης ενδεχομένως να φτάσουν και τα 100.000 παγκοσμίως, καθώς ο ιός που ξεκίνησε από τη Βουχάν στην κεντρική Κίνα, εξαπλώνεται με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς.

Οι νεκροί έφθασαν σήμερα τους 81, με το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα να καταγράφεται στην επαρχία Χαϊνάν – και όχι στη Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Βουχάν – ενώ σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό έχουν καταγραφεί έως αυτήν την ώρα 2.744 κρούσματα, αύξηση 30% στην Κίνα το Σαββατοκύριακο.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκουσον από το Imperial College εκτίμησε ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό μπορεί να φτάσουν και τις 100.000. Σε συνέντευξή του στην «Guardian» ο Φέργκουσον προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κρούσμα και στη Βρετανία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραλύσει τα νοσοκομεία της Βουχάν. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, μέλη ιατρικού προσωπικού, ρίχνονται στη μάχη της πρόληψης, του ελέγχου και της θεραπείας σε όλη την επαρχία Χουμπέι.

Δύο νέα αυτοσχέδια νοσοκομεία χτίζονται στην πόλη με συνοπτικές διαδικασίες και τα εργοστάσια κατασκευάζουν ακατάπαυστα μάσκες και προστατευτικά ρούχα.

Η κυβέρνηση επεκτείνει την αργία του κινεζικού νέου έτους, που κανονικά διαρκεί μία εβδομάδα, κατά τρεις ημέρες - έως τις 2 Φεβρουαρίου - σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Το Σεληνιακό Νέο Έτος είναι μία περίοδος που εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ανά την Κίνα. Χιλιάδες, ωστόσο, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους εξαιτίας της επιδημίας. Ήδη στη Βουχάν έχει απαγορευτεί η είσοδος και η έξοδος, ενώ έως τις 30 Ιανουαρίου έχει ανασταλεί η ισχύς των διαβατηρίων και των θεωρήσεων εξόδου.

Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, το Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, απαγόρευσε την είσοδο σε ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες. Η απαγόρευση δεν αφορά τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Αν σου άρεσε κάνε