Μόνο με αίτημα της προανακριτικής η άρση της προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων

Μόνο με αίτημα της προανακριτικής η άρση της προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:00 Δημιουργία 19/02/20, 15:59

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα -την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Νωρίτερα, εισαγγελικές πηγές χαρακτήρισαν νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής, με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πάντως ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προ-προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και αυτό δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα στον Εισαγγελέα Α.Π. αναφορά με την οποία ζητούν την παρέμβασή του για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του προστατευόμενου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού – όπως σημειώνουν - αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας.

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της αναφοράς ο εισηγητής της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λάππας, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί με την αναφορά του «την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής». «Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους» υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να λάβει καταθέσεις από την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος αναζητείται μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκδόθηκε σε βάρος του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί και έκτοτε αναζητείται. Ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της Επιτροπής.

Αν σου άρεσε κάνε