Μηταράκης για Χίο: Υποχρεωτικά στο κλειστό κέντρο όλοι οι μετανάστες

Μηταράκης για Χίο: Υποχρεωτικά στο κλειστό κέντρο όλοι οι μετανάστες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:27 Δημιουργία 21/02/20, 14:23

Υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται στη Χίο θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση, δήλωσε την Παρασκευή ο Νότης Μηταράκης, σε μήνυμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εν όψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, που εκλέγεται στο νησί, «η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους 6 μήνες».

«Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες.

Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιπτώσεις εγκληματικότητας», σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «καταλυτικό ρόλο στην μείωση των ροών θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων.

Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητικά απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε 6 μήνες π.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας τον Βροντάδο. Ξεκινήσαμε τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Υπάρχουν πολλά άλλα σχετικά θέματα στα οποία δε θα αναφερθώ σήμερα«.

Αν σου άρεσε κάνε