Στην Αθήνα το τρίτο κρούσμα κοροναϊού

Στην Αθήνα το τρίτο κρούσμα κοροναϊού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:20 Δημιουργία 27/02/20, 13:01

Επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Το δεύτερο αφορά το παιδί της 38χρονης, που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και το τρίτο αφορά μία γυναίκα στην Αθήνα, που έχει επιστρέψει από την Ιταλία.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε έκτακτη ενημέρωση, πρόκειται για νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Όπως ανέφερε, η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. «Είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Το παιδί της 38χρονης, μαθητής δημοτικού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα, όπως και η μητέρα του.

Στο μεταξύ, το σχολείο το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου πηγαίνει το παιδί της, είναι σήμερα κλειστό με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως μέχρι το μεσημέρι περιμέναν τα αποτελέσματα για 5 δείγματα, σχετικά με τον κορωνοϊό.

«Σήμερα είδαμε μια μικρή αύξηση των δειγμάτων, αλλά όχι κάτι τόσο συνταρακτικό. Θα δούμε και τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Μεντής, ενώ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για δείγματα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη έχει το δικό της εργαστήριο στο Αριστοτέλειο.

«Συνήθως έχουμε δείγματα από την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «θεωρητικά είναι από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει, αλλά δεν έχουμε το πλήρες ιστορικό. Ωστόσο τα δείγματα έχουν έρθει με την έγκριση του ΕΟΔΥ και έτσι μας έρχονται ως ύποπτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα και περιμένουμε άλλο ένα, έως το μεσημέρι θα έχουμε αποτέλεσμα».

«Πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό όσο φοβόμαστε την εποχική γρίπη, κάτι τέτοιο είναι και ο νέος ιός», εξήγησε ο κ. Μεντής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος κανείς να αγοράζει μάσκες αυτή τη στιγμή, όποιος βήξει ή έχει πυρετό είναι πολύ πιθανότερο να έχει γρίπη παρά κορωνοϊό».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πιθανό να υπάρχουν ασθενείς του ιού στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουν, ο κ. Μεντής είπε πως είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει επειδή ο ιός παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ενώ σε κάποιους δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Σε καλή κατάσταση η 38χρονη - Ακυρώνονται τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην 38χρονη, διευκρίνισε ότι η ιχνηλάτηση γίνεται κυρίως σε επαφές υψηλού κινδύνου. Δηλαδή σε ανθρώπους που βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον ασθενή σε χώρους όπου παρέμεινε πάνω από 15 λεπτά. Παρολ’αυτά, για προληπτικούς λόγους, έλεγχος γίνεται και σε ανθρώπους που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον ασθενή αλλά όχι σε απόσταση που να τους κατατάσσει στις επαφές υψηλού κινδύνου. Οι τελευταίες πρέπει να περιορίζονται και να παρακολουθούνται.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε ολόκληρη την χώρα για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, απύρετη και σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία συνεχίζει να νοσηλεύεται η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Η ασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενη σε απομόνωση για 14 ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές θεραπευτικό πρωτόκολλο λαμβάνοντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ενώ βάσει των επιστημονικών δεδομένων για τον χρόνο επώασης του ιού που αγγίζει πια και τις 27 ημέρες, θα χρειαστεί και μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αν σου άρεσε κάνε