Έκλεισαν τα σύνορα στις Καστανιές

Έκλεισαν τα σύνορα στις Καστανιές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:34 Δημιουργία 28/02/20, 14:09

Αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα και αφότου η κόλαση πολέμου στην Ιντλίμπ έχει σημάνει συναγερμό στη χώρα μας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Ναυτιλίας αναχώρησε για τη Μυτιλήνη και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον Έβρο.

Οι ελληνικές Αρχές έκλεισαν τα σύνορα στις Καστανιές Έβρου, υπό το φόβο μαζικής εισόδου Σύρων μεταναστών στη χώρα που βρίσκονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία, θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγγελα Μέρκελ, με «φόντο» στις σκηνές πολέμου στην Ιντλίμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις κινήσεις της κυβέρνησης, τη στιγμή που καταφτάνει «κύμα» μεταναστών.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες που θέλουν να προωθηθούν στην Ευρώπη.

Η χώρα «είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Κύμα» μεταναστών

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφού ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας τις οποίες επικαλέστηκε η ΕΡΤ κανένας πρόσφυγας/μετανάστης δεν έχει περάσει τα σύνορα.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση "να ανοίξουν οι πόρτες" από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Αν σου άρεσε κάνε