Αμείωτη η ένταση στον Έβρο μετά την αυτοψία

Αμείωτη η ένταση στον Έβρο μετά την αυτοψία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:27 Δημιουργία 05/03/20, 08:12

Μόλις η ελληνική αποστολή και οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναχώρησαν από τον Έβρο, το γνώριμο σκηνικό έντασης επαναλήφθηκε.

Χθες, ομάδες αλλοδαπών από το τουρκικό έδαφος, χρησιμοποιώντας πέτρες, ξύλα, σίδερα και δακρυγόνα, επιχείρησαν για πολλοστή φορά να παραβιάσουν το οδόφραγμα μπροστά στο τελωνείο των Καστανιών.

Ωστόσο, απωθήθηκαν από τους Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς φρουρούς, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Παράλληλα, επιχείρησαν και επιθέσεις κατά μήκος του αγκαθωτού φράχτη που απλώνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων νότια προς τη Νέα Βύσσα, αλλά και εκεί αντιμετωπίστηκαν από περιπόλους της αστυνομίας και του στρατού.

Απωθήσεις και συλλήψεις

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, χθες μέσα σε ένα 12ωρο, από τις 06:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στην περιοχή του Εβρου συνελήφθησαν 11 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Για τις 4,5 ημέρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης τα σωρευτικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα: Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις, ενώ έχουν συλληφθεί 231 άτομα.

Ισχυρή φύλαξη στα σύνορα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έστειλε χθες εκ νέου ηχηρό μήνυμα αυστηροποίησης της φύλαξης των συνόρων της χώρας σε ξηρά και θάλασσα, κάνοντας λόγο για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση στον Έβρο, που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Τουρκία.

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει απειλές, διαρρέει fake news και εκβιάζει, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη συντονισμένη τουρκική «επιχείρηση» πιστοποιούν:

  • «Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.
  • Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
  • Οι μαρτυρίες μεταναστών - όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα - ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.
  • Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.
  • Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
  • Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός».

Συντονισμένη τουρκική «επιχείρηση»

Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και νεκρό από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά».

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αυστηροποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα».

Προκλητικό παραλήρημα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, πάντως, αμείωτες διατηρεί και τις απειλές ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες προχώρησε σε ακόμη έναν ωμό εκβιασμό.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «η εισροή προσφύγων δεν θα τελειώσει μέχρι να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές και να υπάρχει νέο σύνταγμα στη Συρία».

«Για τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα βήματα του φασισμού ακούγονται ολοένα και πιο έντονα κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση αυτή (οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές) θα είναι μια πραγματική καταστροφή. Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει την ΕΕ να δει την αλήθεια και να δώσει την απαραίτητη στήριξη στη χώρα μας» ανέφερε δε. «Η Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα με τους πρόσφυγες και βυθίζει σκάφη παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ» ισχυρίστηκε.

«Δεν θα αφήσουμε το κράτος μας στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων ή του αιματοβαμμένου καθεστώτος (Άσαντ), ούτε θα εγκαταλείψουμε τους καταπιεσμένους Σύρους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο ίδιος ενέτεινε περαιτέρω το κρεσέντο απειλών, λέγοντας πως «ένας Έλληνας που κάνει ότι μπορεί για να μην δεχτεί πρόσφυγες η πατρίδα του […] να μην ξεχνά ότι μια μέρα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση που θα αναζητά συμπαράσταση».

Αν σου άρεσε κάνε