Δημόπουλος, ΕΚΠΑ: Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

Δημόπουλος, ΕΚΠΑ: Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:44 Δημιουργία 11/03/20, 12:42

Στις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημιού Αθηνών Θάνος Δημόπουλος εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που έκλεισαν τα σχολεία ήταν γιατί υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι «τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν την ίδια πιθανότητα να νοσήσουν από κορωνοϊό ευτυχώς πολύ ελαφρύτερα».

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι «έχουμε μια διαφαινόμενη διασπορά στην κοινότητα. Περνάμε, δηλαδή, σιγά σιγά στο στάδιο όπου γίνεται μια εντατική προσπάθεια απομόνωσης των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης των επαφών ώσγτε να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων».

«Είναι σημαντικό να μην έχουμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων γιατί θα έχουμε αριθμό ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και σε ΜΕΘ. Πρέπει αυτό να το επεκτείνουμε στο χρόνο ελπίζοντας ότι με την βελτίωση της θερμοκρασίας ο κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί όπως οι αθώοι κορωνοϊοί που δείχνουν μείωση της μεταδοτικότητας και δεύτερον ότι ο κοσμος βγαίνει έξω και άρα ελαττώνεται η συγκέντρωση κόσμου σε κλειστούς χώρους» τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «δεν νομίζω ότι ισχύει για κανέναν η πρόβλεψη Μέρκελ περί ασθένειας του 70% των Γερμανών».

Όσον αφορά την Ιταλία εξήγησε ότι «το παράδειγμά της μας δείχνει ότι δεν αρκεί να πεις "κλείνω τα πανεπιστήμια και τα σχόλεια" αλλά πρέπει να περάσει στον πληθυσμό η κοινωνική απομάκρυνση. Στην Ιταλία βλέπουμε μεγάλη κίνηση στους δρόμους». Πρόσθεσε, δε, ότι στην Ιταλία «έχουμε να κάνουμε ενδεχομένως με πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας. Φαίνεται ότι πάνω από 60% των θανάτων στην Ιταλία είναι σε άτομα άνω των 80 ετών. Αυτό είναι μια διαφορά με αυτά που είχαμε δει στην Κίνα».

Ερωτηθείς για τις επιστημονικές εξελίξεις είπε ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 5 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν παρασκευάσει εμβόλιο αλλά για να διατεθεί θα πρέπει να περάσει από στάδια κλινικών μελετών. Δυστυχώς δεν προβλέπεται αυτό να είναι έτοιμο πριν από το φθινόπωρο και αυτό είναι θετικό γιατί μπορεί ο συγκεκριμένος κορωνοϊός να γίνει ενδημικός και να εμφανιστεί ξανά το επόμενο φθινόπωρο»..

Αν σου άρεσε κάνε