Ένα άτομο ανά 10 τμ. στο σούπερ μάρκετ

Ένα άτομο ανά 10 τμ. στο σούπερ μάρκετ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:20 Δημιουργία 16/03/20, 09:10

Αυστηρότερα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα.

Με φόντο τις πρωτοφανείς εικόνες στα σούπερ μάρκετ το περασμένο Σάββατο, με τους πολίτες να σπεύδουν σύσσωμοι να προμηθευτούν τρόφιμα, από σήμερα, Δευτέρα καταναλωτές κι εργαζόμενοι επιβάλλεται να υπακούσουν σε συγκεκριμένους κανόνες.

Στοπ πλαίσιο αυτό, τα σούπερ μάρκετ οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

Οφείλεται να τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματά τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

«Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Θα τα ελέγχουμε καθημερινά. Στα σούπερ μάρκετ θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του μαγαζιού για να γνωρίζουμε πόσοι πελάτες μπορούν να μπουν. Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα, θα παίρνει κάρτα και θα αφήνει μετά την κάρτα. Πίσω από την κάρτα υπάρχουν οδηγίες, που έχουμε εκδώσει. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες. Κανείς δεν θα μπαίνει μέσα χωρίς κάρτα. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η επάρκεια είναι απόλυτη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, να πέφτει ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη θα υπάρχουν ξανά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντισηπτικά, για να προμηθευτούν οι πολίτες, ωστόσο τόνισε πως θα υπάρχει πλαφόν και κάθε πελάτης θα μπορεί να αγοράσει τρία μπουκάλια αντισηπτικού.

Πιο αναλυτικά, τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα σούπερ μάρκετ:
Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

Αν σου άρεσε κάνε