Πώς θα επαναπατριστούν οι Έλληνες φοιτητές από Ιταλία και Ισπανία

Πώς θα επαναπατριστούν οι Έλληνες φοιτητές από Ιταλία και Ισπανία

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 17/03/20, 14:19

Στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές Αρχές θα πρέπει να απευθυνθούν οι φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας (Erasmus) και επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους, μετά την απαγόρευση των πτήσεων από και προς τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από τη διασπορά του κοροναού.

Κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές των ελληνικών Πανεπιστημίων να ενημερώσουν αναλυτικά μέχρι σήμερα το πρωί για τον αριθμό των φοιτητών και των λοιπών μελών των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που βρίσκονται στην Ευρώπη, ανά χώρα και ανά κατηγορία προσωπικού, ώστε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία «θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή».

Με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ταξίδεψαν στην Ισπανία μέσω του προγράμματος Erasmus+, βρίσκονται αποκλεισμένοι στην χώρα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα καθώς έχουν διακοπεί όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς και από την Ισπανία.

Επίσης, 187 φοιτητές του ΑΠΘ βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Ιταλία και Ισπανία μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας το Πανεπιστήμιο, 111 βρίσκονται στην Ισπανία, 109 στη Γερμανία, 76 στην Ιταλία και 81 στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα και το ΠΑΜΑΚ ανακοίνωσε ότι συνολικά 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Erasmus.

Από αυτούς 10 βρίσκονται στην Ιταλία και 10 στην Ισπανία, 8 στη Γαλλία, 8 στη Γερμανία, 10 στην Πολωνία, 10 στη Ρουμανία και 6 στην Ολλανδία.

Αν σου άρεσε κάνε