Κοροναϊός: 71 νέα κρούσματα - Στα 695 συνολικά

Κοροναϊός: 71 νέα κρούσματα - Στα 695 συνολικά

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:49 Δημιουργία 23/03/20, 18:45

Στα 695 ανήλθαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 71 νέα, σύμφωνα την ενημέρωση που πραγματοποίησε εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 17, τρεις εκ των οποίων γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, 114 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 35 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, όλοι άνδρες εκτός από μία γυναίκα, με το 74% αυτών να έχει υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, το 56% είναι άνδρες, ενώ το 25% άνω των 65 ετών. Επίσης, ποσοστό 3%-4% των κρουσμάτων είναι παιδιά, που έχουν διαγνωσθεί με τον κορονοϊό, με ορισμένα από αυτά να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, καθώς είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι θα παιδιά περνούν τη νόσο ελαφρά.

Ήδη 29 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται σε 28 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα στην Αττική.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν προβληθεί από τον κορονοϊό, 8-10 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι για κάθε έναν συμπτωματικό, υπάρχει ένας ασυμπτωματικός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι δεν πρόκειται για έναν ιό που σταματά με εύκολα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι χωρίς μέτρα ελέγχου τα κρούσματα θα αυξάνονται.

Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο όμως αργεί και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επενδυθεί ο χρόνος που έχουμε "αγοράσει" ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι για κάποιους η κριτική εξ αποστάσεως είναι εύκολη, όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλο, επαναλαμβάνοντας ότι η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί.

"Είναι η μάχη των πολλών, ο αγώνας συνεχίζεται", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσιόδρα.

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 358.000, σε 193 χώρες, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού.

Χαρδαλιάς: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το πρωί στις 06.00 έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, η οποία θα ισχύσει μέχρι τις 6 Απριλίου και έχει ως στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται πλέον για:

- Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

- Μετάβαση σε τελετή ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα.

- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Αν σου άρεσε κάνε