ΕΛΑΣ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση το Πάσχα

ΕΛΑΣ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση το Πάσχα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:44 Δημιουργία 16/04/20, 13:38

Εκτεταμένους ελέγχους ανά τη χώρα για την αποτροπή συναθροίσεων σε σπίτια και εξοχικά, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα, προτίθεται να διενεργήσει η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω κορωνοϊού.

«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας» δηλώνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σημειώνοντας πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ξεκαθάρισε πως η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες, δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για τη διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα ζητούν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Σε κάθε περίπτωση, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αποτροπής της μετακίνησης εκτός αστικών κέντρων, με μπλόκα όχι μόνο σε διόδια και παράδρομους των εθνικών οδών, αλλά και σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού (ενδεκτικά στην Ατική: λεωφόρος Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών-Σουνίου, παραλιακή, λεωφόρος Διονύσου, κλπ).

Παράλληλα, έντονη θα είναι η αστυνομική παρουσία και έξω από ναούς, από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση, αυξημένη επιτήρηση υπάρχει από σήμερα στη Βαρβάκειο αγορά, στη Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και σε ανοιχτούς χώρους όπως Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τον λόγο τής κατ' εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα τη μετάβαση σε πρόσωπο που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται, θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

«Η ΕΛΑΣ και τις άγιες αυτές μέρες θα είναι στον δρόμο για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο» αναφέρει ο υφυπουργός κ. Οικονόμου. Όπως υπογραμμίζει, «ο σκοπός είναι το καλό αποτέλεσμα που μέχρι τώρα όλοι μαζί έχουμε πετύχει στο θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας να το διατηρήσουμε και αυτή την κρίσιμη εορταστική περίοδο. Εμπιστευόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και από αυτή την σκληρή δοκιμασία, μένοντας στο σπίτι»..

Αν σου άρεσε κάνε