Πως θα επιστρέψουμε στη νέα καθημερινότητα

Πως θα επιστρέψουμε στη νέα καθημερινότητα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:22 Δημιουργία 21/04/20, 08:30

Την επιστροφή στη… νέα καθημερινότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού φθίνει στην Ελλάδα και οι πολίτες ως προς την πλειοψηφία τους πειθαρχούν στα περιοριστικά μέτρα.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις αρχές Μαίου, αμέσως μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Η χαλάρωση των μέτρων θα είναι ιδιαίτερα προσεχτική και πάντα με βάση τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πλέον πως ο ιός θα ενδυναμωθεί εκ νέου το φθινόπωρο.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι κκ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς κάνουν λόγο για σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή σε μία νέα καθημερινότητα, στην οποία οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως το τέλος της εβδομάδας οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων. Από σήμερα, Τρίτη, λοιπόν, οι παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις. Επισημαίνεται ότι τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη χαλάρωση με νέο διάγγελμα, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η χαλάρωση θα είναι σταδιακή και σε επίπεδο ομάδων του πληθυσμού. Θα προβλέπεται δηλαδή διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα, θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.ο.κ.

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν.

Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.

Αν σου άρεσε κάνε