Μένουμε Ασφαλείς και στην Εκπαίδευση με ψηφιακά «όπλα»

Μένουμε Ασφαλείς και στην Εκπαίδευση με ψηφιακά «όπλα»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:16 Δημιουργία 26/05/20, 22:00

Η παραμονή μας στο σπίτι μας δίδαξε το «όπλο» της τηλεκπαίδευσης.

Εκμεταλλευτήκαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς η «πόρτα» της μάθησης, της εκπαίδευσης είναι πάντα ανοιχτή!

Ακόμα και τώρα που επιστρέφουμε, το πρόγραμμα για την απομακρυσμένη διδασκαλία εξακολουθεί να έχει ενεργό ρόλο στις ζωές μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ας δούμε ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης, καθώς και σημαντικές πληροφορίες, που αφορούν εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές.

- Συμμετοχή της Κοινότητας του eTwinning στη διημερίδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης»

Η Κοινότητα του eTwinning θα συμμετάσχει στη διημερίδα με τίτλο: «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοιχτής εκπαίδευσης», η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς και με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30-31 Μαΐου 2020.

Η διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς φορείς και δημιουργούς ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου για όλες τις βαθμίδες και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

- Διενέργεια κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και εξετάσεων στα ΑΕΙ

Η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Α.Ε.Ι. με φυσική παρουσία καθώς και η επαναλειτουργία των αντίστοιχων δομών των Α.Ε.Ι, που είχαν ανασταλεί προληπτικά για λόγους δημόσιας υγείας , περιλαμβάνουν -έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020- αποκλειστικά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) τη διενέργεια κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

β) τη διενέργεια εργαστηριακών ασκήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

γ) την πρακτική άσκηση φοιτητών,

δ) τη λειτουργία των εστιών για τη διαμονή των φοιτητών που απαιτείται να έχουν φυσική παρουσία στα Α.Ε.Ι.,

ε) τη λειτουργία των αιθουσών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, στ) τη διενέργεια προφορικών ή γραπτών εξετάσεων με φυσική παρουσία.

- Χρόνος διενέργειας Εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας έτους 2020

Οι εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, έτους 2020, πρόκειται να διενεργηθούν κατά το μήνα Νοέμβριο 2020 για την πιστοποίηση της γνώσης όλων των εξεταζόμενων γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Τουρκικής και Ισπανικής) για όλα τα επίπεδα γνώσης.

- Οδηγίες για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και του τρόπου προπονήσεων των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ενημερώνει τους υποψήφιους/ες πανελλαδικών εξετάσεων που εξετάζονται σε αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού και κολύμβησης ως προβλέπεται για την εισαγωγή αυτών στις ακόλουθες σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), Στρατιωτικές Σχολές, Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού) για την επανέναρξη της αθλητικής προετοιμασίας τους, αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ειδικότερα από την Δευτέρα 18-5-20 θα επιτρέπεται η αθλητική προετοιμασία σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου και από 25-5-2020 σε κολυμβητήρια.

Αναλυτικές οδηγίες για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν κατά την προετοιμασία τους αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους υποψηφίους/ιες πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (www.gga.gov.gr) στην ειδική κατηγορία Αθλητισμός και Covid-19 (βλ. Υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΣΕΦΑΑ, τις στρατιωτικές σχολές κ.α.).

- Επαναλειτουργία Ενισχυτικής Διδασκαλίας σχολικού έτους 2019-2020

Τα μαθήματα του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή 12-06-2020, με ευθύνη των Υπευθύνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Υ.Σ.Κ.Α.Ε.) με αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται, χωρίς αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με τη σύμβασή του, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα τμήμα μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει τον ελάχιστο αριθμό ενεργών μαθητών κατά περίπτωση.

-Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020

Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ΄ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α΄ και Β΄ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.

Στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

-Ηλεκτρονικές εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας

Οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας για το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με ηλεκτρονική αίτηση, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. και αποσκοπεί στην ηλεκτρονική υποβολή και εξέταση των αιτήσεων για την εγγραφή των νηπίων/προνηπίων , τα οποία για πρώτη φορά θα φοιτήσουν σε δημόσιο νηπιαγωγείο γενικής παιδείας. Οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής ή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν εξυπηρετούνται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Έγγραφη» και οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται για την εγγραφή των μαθητών/τριών κατ’ ιδίαν στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Ο γονέας – κηδεμόνας, αφού κάνει επαλήθευση της ταυτότητας του με τους κωδικούς στο TaxisNet, με απλά βήματα θα επιλέξει το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας του και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του νηπίου, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, μέσω της πλατφόρμας proti-eggrafi.services.gov.gr.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των νηπίων ορίστηκε από τις 15 έως τις 30 Μαΐου 2020.

Αν σου άρεσε κάνε