Μένουμε Ασφαλείς: Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε πρώτο πλάνο

Μένουμε Ασφαλείς: Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε πρώτο πλάνο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:59 Δημιουργία 26/05/20, 22:30

Μέσα από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση αναπτύξαμε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Μία εξ’ αυτών πολιτών-κράτους, με την πανδημία να ισχυροποιεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

Τα ψηφιακά εργαλεία διαδραμάτισαν κι εδώ κυρίαρχο ρόλο, ενώ η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών. Ας δούμε παρακάτω ορισμένα από αυτά:

- “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”

Η πανδημία του κορονοϊού επέσπευσε την συγκρότηση ενός νέου θεσμού, “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” με σκοπό την σύζευξη του μνημειακού πλούτου της χώρας με τη σύγχρονη δημιουργία.

Η πρώτη δράση αυτού του προγράμματος αφορά στον σχεδιασμό σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο στόχος είναι διττός, ένα πολιτιστικό καλοκαίρι, με την προσφορά πλήθους εκδηλώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, εργαζομένων, στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

- Με τηλε-διασκέψεις οι Επιτροπές Ενστάσεων για το Κτηματολόγιο

Παρέχεται η δυνατότητα έως και τις 15 Ιουλίου 2020 να συγκαλούνται οι Επιτροπές Ενστάσεων για υποθέσεις κτηματογράφησης μέσω τηλε-διασκέψεων.

Στόχος είναι η συνεχής, απρόσκοπτη εξέταση των ενστάσεων των ενδιαφερομένων για ζητήματα κτηματογράφησης των ακινήτων τους.

Με τη σύγκληση των Επιτροπών Ενστάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης:

  • δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των πολιτών και των τεχνικών συμβούλων και δικηγόρων τους,
  • αποφεύγεται ο συγχρωτισμός,
  • αίρεται οποιοσδήποτε γεωγραφικός περιορισμός για την εξέταση των υποθέσεων κτηματογράφησης.
  • εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται όλη η διαδικασία.

Μετά την παρέλευση της εν λόγω καταληκτικής ημερομηνίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξετάσει το ενδεχόμενο, η ηλεκτρονική δυνατότητα τηλε-διασκέψεων των Επιτροπών Ενστάσεων, να αποκτήσει και ένα μόνιμο, εναλλακτικό τρόπο σύγκλησής τους.

- Παράταση παροχής της υπηρεσίας άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παρατείνεται έως 30.09.2020 η διενέργεια της άυλης συνταγογράφησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο τριακοστό έκτο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83).

- Μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες στην Ελλάδα

Επιτρέπεται η μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες στην Ελλάδα, με έκτακτες επιβατικές γραμμές με Ελληνικά λεωφορεία και λεωφορεία τρίτων χωρών, βάσει των άρθρων 2, 3. α. της συμφωνίας Interbus.

- Ενίσχυση Ειδικού Λογαριασμού για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν αποσυνδεθεί έως τις 30 Απριλίου 2020

Επεκτείνεται και επικαιροποιείται η ρύθμιση σχετικά με τον Ειδικό Λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ για επανασυνδέσεις παροχών ευάλωτων νοικοκυριών αποσυνδεδεμένων από το δίκτυο, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος είναι νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020. Εκτιμάται ότι από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν περίπου 1250 ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων επανασύνδεσης έχει εκχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία και ταυτόχρονα ικανοποιούνται κατά βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όπως αναφέρονται στην απόφαση υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

- Επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων

Το πρώτο βήμα για την σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας μας έγινε στις 18 Μαϊουμε το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, που ορίζουν τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών καθώς και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης.

Για τους ξεναγούς είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, καθώς και χρήση ασύρματης ξενάγησης.

Οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας, ενώ τα αναψυκτήρια αναμένεται να ανοίξουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

- Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και οι δικαιούχοι χρήσης τους

Από τις 25.5.2020, κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών (Α.Α.Ε.) και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

β) Η λειτουργία όλων των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) αποκλειστικά και μόνον από αθλητές σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε. ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς, που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

γ) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς.

δ) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

ε) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε – καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007). Στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού ορίζονται υποχρεωτικά στις περιοχές μόνιμου ελλιμενισμού των σκαφών.

Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1).

  1. Όσοι είναι υποψήφιοι για να εισαχθούν είτε με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ, παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού), είτε κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δύνανται να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, με τους όρους και περιορισμούς των περ. α’ και β’ της παρ. 1 του παρόντος.
  1. Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
  1. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1, 2, 3 και 4 η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.
  1. Για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, κατά τα οριζόμενα στο παρόν, επιτρέπεται από τις 18.5.2020 στα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α., τις Α.Α.Ε. και τους εν γένει αθλητικούς φορείς η απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού.

-ΔΕΔΔΗΕ: Εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης των πολιτών

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αναβαθμίζει τα εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας με το κοινό. Για την αποφυγή συνωστισμού των πελατών στα γραφεία των σημείων εξυπηρέτησης του ενημερώνει τους πολίτες οτι μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 11500 (ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2111900500), ή εναλλακτικά, τις εργάσιμες ώρες, στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτά είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της εταιρείας.

Επιπλέον, για την υποβολή αιτήματος νέας σύνδεσης, ή άλλου αιτήματος σε υφιστάμενη παροχή, καθώς και για την αποστολή των εγγράφων σύνδεσης (πχ. ΥΔΕ – Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη κλπ.), οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Περιοχών, οι οποίες είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της Εταιρίας.

Για τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών που θα απαιτηθεί φυσική παρουσία του πελάτη ο ΔΕΔΔΗΕ θα δέχεται μόνον κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στα υποκαταστήματα των περιοχών του πανελλαδικά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Αν σου άρεσε κάνε