Οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:41 Δημιουργία 28/05/20, 17:40

Κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας γνωστοποίησε τα ονόματα των υποψήφιων αντιπροέδρων που θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου (ΑΠ), ενώ κατέθεσε και τα ονόματα 14 αρεοπαγιτών για την κάλυψη κενών θέσεων των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν με την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου.

Την 30ή Ιουνίου 2020 αποχωρούν, λόγω συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του ΑΠ, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Σήμερα, ο κ. Τσιάρας, τηρώντας την επετηρίδα, κατέθεσε τα ονόματα 6 αντιπροέδρων του ΣτΕ και 6 αντιπροέδρων του Α.Π., οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα να επιλεγούν για τις θέσεις των προέδρων των δυο ανώτατων δικαστηρίων.

Ως προς το ΣτΕ, τη θέση του προέδρου διεκδικούν οι αντιπρόεδροι: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος

Στον Άρειο Πάγο διεκδικούν τη θέση του προέδρου μόνον γυναίκες αντιπρόεδροι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του ΑΠ που θα κενωθούν (οι θέσεις που θα κενωθούν είναι 4, αλλά λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Τσαλαγανίδη, θέση η οποία θα καλυφθεί από αντιπρόεδρο του ΑΠ, οι κενούμενες θέσεις αντιπροέδρων θα είναι 5), οι υποψήφιοι αρεοπαγίτες είναι οι: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Το επόμενο στάδιο είναι να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει στους επικρατέστερους.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει τη δική του πρόταση για την επιλογή των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.

Αν σου άρεσε κάνε