«Καμπάνες» προειδοποιήσεων από τον Τσιόδρα για τον κορονοίό

«Καμπάνες» προειδοποιήσεων από τον Τσιόδρα για τον κορονοίό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:40 Δημιουργία 04/08/20, 18:09

Την προσοχή όλων των πολιτών ενάντια στην έξαρση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού ζήτησε το απόγευμα της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, από το υπουργείο Υγείας.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας

Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επίσης ως αιτία και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση των περιορισμών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε μικρότερες ηλικίες». «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας».

Αν σου άρεσε κάνε