Τηλεργασία και μάσκα

Τηλεργασία και μάσκα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:22 Δημιουργία 17/08/20, 08:15

Το μεγάλο «κύμα» της επιστροφής των αδειούχων βρίσκεται σε εξέλιξη κι οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συστήνουν, λοιπόν, είτε την επιλογή της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, είτε τη γενικευμένη χρήση μάσκα στους χώρους εργασίας, καθώς επικρατεί συνωστισμός.

Μάλιστα, οι ειδικοί προχωρούν στις παραπάνω συστάσεις όχι μόνο όσον αφορά τους ταξιδιώτες, αλλά για κάθε εργαζόμενο, έχει ή δεν έχει γυρίσει από διακοπές.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Αθηνών Αθηνά Λινού προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της.

«Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή», τόνισε. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους», τόνισε η ίδια.

Την ίδια ώρα, η κυρία Λινού έδωσε έμφαση στη γενικευμένη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους χώρους εργασίας, που όπως είπε είναι «χώροι συνωστισμού».

«Σε καμιά κοινωνία τα μέτρα δεν εφαρμόζονται 100%. Εκείνο που θα ήθελα να δω άμεσα είναι καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικά στους χώρους εργασίας. Δεν είναι γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού. Κανείς κανείς δεν είναι ασφαλής, ότι δεν έχει τον ιό και δεν τον μεταφέρει. Θα ήθελαν να δω υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι αν δεν τηρηθούν από όλους ευλαβικά τα μέτρα, η Ελλάδα θα έχει την πορεία του Ισραήλ, εξέφρασε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διεθνείς επιτροπές για τον κορονοϊό Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος απέδωσε την εικόνα με την αύξηση των κρουσμάτων στην χαλαρότητα κάνοντας λόγο για αναμενόμενη εικόνα σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς τότε η Ελλάδα ξεκίνησε έγκαιρα τα μέτρα και μέσα σε αυτόν έγινε το καθολικό lockdown

«Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ότι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου», συμπλήρωσε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έκανε ένα από τα μικρότερα lockdown στην Ευρώπη.

«Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στην επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί πόσοι θα πρέπει να επιστρέψουν με φυσική παρουσία και αν είναι εφικτή η τηλεργασία από το σπίτι ώστε να τηρούνται πιο εύκολα οι φυσικές αποστάσεις στον εργασιακό χώρο χωρίς να επιβαρυνθούν τα ΜΜΜ με τις μετακινήσεις ενώ μίλησε και για σταδιακή κλιμάκωση επιστροφής στον χώρο εργασίας - κάποιοι να δουλεύουν το πρωί και κάποιοι το απόγευμα.

Αν σου άρεσε κάνε