SOS για την «απομόνωση» του κορονοϊού

SOS για την «απομόνωση» του κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:40 Δημιουργία 19/08/20, 08:00

Επιτακτική ανάγκη για τη λήψη και νέων μέτρων μετά το ιστορικό ρεκόρ των 269 κρουσμάτων στο 24ωρο «βλέπουν» οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Η τρέχουσα κι η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ιού στη χώρα μας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα επιστροφής των ταξιδιωτών από τις διακοπές, με τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει πως το 83% των νέων μολύνσεων αφορά το εγχώριο επίπεδο και οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων εν μέσω μετακινήσεων των πολιτών στο εσωτερικό.

Κύριος στόχος είναι να απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί, εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, για το λόγο αυτό και ζητείται από όσους επιστρέφουν από διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής, να φορούν παντού μάσκα, να μείνουν για 7 ημέρες μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης και να κάνουν χρήση του θεσμού της τηλεργασίας για μία εβδομάδα, όπου αυτό είναι δυνατόν. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα συνεχίζεται μία σειρά τεστ κορονοϊού σε Πειραιά και Ραφήνα.

Το Μαξίμου, εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι τα τοπικά lockdown είναι σττο τραπέζι. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί μοντέλου Πόρου και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τους επιστήμονες και τα κρούσματα συνεχίσουν ανοδική πορεία.

Ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ ισχύει και στην Αττική το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

SOS για τα σχολεία

Στο μεταξύ, η προσοχή τώρα επικεντρώνεται και στο πρώτο κουδούνι, το οποίο αναμένεται να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείωνσε πλήρη σύνθεση, με μάσκες και με διαφορετικά διαλείμματα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως χθες, «οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύει περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν ήδη ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών, ενώ έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη 1.000 και πλέον μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία και 1.209 νοσηλευτών,παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για Υγειονομικές Δομές σε όλη την επικράτεια. Ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακόμα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.

Από τις 901 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σήμερα μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν φτάσει περίπου τις 1.200. Ενώ όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς COVID-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών. Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένος ο αριθμός κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, για την αποκλειστική νοσηλεία τόσο των ύποπτων, όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 2.500 κλίνες την περίοδο της πανδημίας).

Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας καθώς έχουν δημιουργηθεί αποθέματα μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες των Νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του ΙΦΕΤ αλλά και τις δωρεές φορέων, οργανισμών και ιδιωτών σε χρήμα και σε είδος.

Οι προβολείς στο εμβόλιο

Την ώρα που ο κορονοϊός επελαύνει, η προσοχή και η συζήτηση επικεντρώνεται στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο, με τον υπουργό Υγείας να τοποθετεί τις πρώτες δόσεις στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι από τα εμβόλια που θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της Οξφόρδης που ανακοινώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάεν», διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Κικίλιας.

«Σε επτά τμηματικές παραδόσεις θα πάρει η Ελλάδα αυτό που της αναλογεί» συνέχισε, ενώ ανέφερε πως «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο».

Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, πως αυτοί που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, είναι οι ευπαθείς ομάδες, ενώ επεσήμανε ότι συνολικά στη χώρα μας από αυτή τη συμφωνία αναλογούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις.

Αν σου άρεσε κάνε