Το 77% των υποψηφίων σε σχολές - Ποια τμήματα σημείωσαν αύξηση

Το 77% των υποψηφίων σε σχολές - Ποια τμήματα σημείωσαν αύξηση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:25 Δημιουργία 28/08/20, 11:57

«Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το 77% των υποψηφίων να εισάγεται σε σχολές, ενώ η ίδια έδωσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις προτιμήσεις των μαθητών και τις βάσεις.

Όπως ανέφερε η υπουργός σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, το 53,39% των επιτυχόντων ήταν κορίτσια, ενώ μόλις το 22,14% των υποψηφίων κατάφερε να περάσει στη σχολή πρώτης επιλογής. Άνοδος της τάξεως του 20% υπήρξε φέτος στις σχολές οικονομικού προσανατολισμού, με τις ανθρωπιστικές, θετικές και ιατρικές σπουδές να σημειώνουν πτώση.

Κάτω από τα 10,000 μόρια ήταν η βάση εισαγωγής για το 42% των τμημάτων, για τους μαθητές των ΓΕΛ που συμμετείχαν φέτος με το νέο σύστημα ενώ για τους αντίστοιχους μαθητές των ΕΠΑΛ το ποσοστό είναι στο 30%.
Σύμφωνα με την Υπουργό, οι χαμηλές βάσεις με το νέο σύστημα, οφείλονται αρχικά στα ισοβαρή μαθήματα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας αλλά και στη Λογοτεχνία και Έκθεση, οι οποίες συνεξετάστηκαν φέτος για πρώτη φορά, με τελικά χαμηλά αποτελέσματα.

Σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, η Ν. Κεραμέως, απάντησε πως όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν όπως είχε αρχικά οριστεί, την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας των ειδικών, ενώ όπως καθησυχαστικά ανέφερε, βιβλία, προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και υπαλλήλων καθαρισμού, είναι ήδη έτοιμα.

Αν σου άρεσε κάνε