Τέστ Covid -19: Καθυστερήσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων

Τέστ Covid -19: Καθυστερήσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:33 Δημιουργία 02/09/20, 18:27

Σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων για τα χιλιάδες καθημερινά τεστ κορονοϊού, αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο σε επιστολή του προς τι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας αναφέρει:


«Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Το «μπλοκάρισμα» του ΕΚΕΑ έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ενδεικτικά αναφέροντας τον Ευαγγελισμό με 160 δείγματα σε αναμονή και το Σωτηρία με 100.
«Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.


Παρόλα αυτά, το πρόβλημα φαίνεται να έχει παρουσιαστεί εδώ και καιρό καθώς σύμφωνα με το ethnos.gr, σε αναμονή εβδομάδων ήταν το ΕΚΕΑ και για 1600 δείγματα υγειονομικών από νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΕΚΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για το αποτέλεσμα ενός τεστ ενώ δόθηκε εντολή σε εργαζόμενους συγκεκριμένων νοσοκομείων όπως π.χ. τα ογκολογικά, να μην επιστρέφουν στην εργασία τους, πριν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε