ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση των καταστηματαρχών για το κάπνισμα

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση των καταστηματαρχών για το κάπνισμα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:23 Δημιουργία 15/09/20, 19:18

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης με την οποία ζητούσαν την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία είχε απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.α.

Μεταξύ των όσων αναφέρονταν στην αίτηση του Σωματείου, αναφερόταν πως η καθολική απαγόρευση καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους τον καταστημάτων, συνιστά περιορισμό της ελευθερίας των καπνιστών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής). Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αν σου άρεσε κάνε