Σε κλοιό μέτρων η Αττική, πιέσεων οι ΜΕΘ

Σε κλοιό μέτρων η Αττική, πιέσεων οι ΜΕΘ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:24 Δημιουργία 16/09/20, 08:15

Σε κλοιό νέων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα εισέρχεται από σήμερα, Τετάρτη έως και τα τέλη του μήνα η Αττική, το «καυτό σημείο της πανδημίας» με πάνω από 100 κρούσματα, πλέον, σε καθημερινή βάση.

Χθες, ανακοινώνοντας τα έξι μέτρα, οι κκ. Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές ατόμων, που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο, τονίζοντας ότι συντελούν στις εστίες υπερμετάδοσης.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα:

1) Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2) Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και σε κλειστές αίθουσες συναυλιών αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3) Στα θερινά και χειμερινά σινεμά και θέατρα το όριο πληρότητας κατεβαίνει από το 75% στο 60%, ενώ οι θεατές θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4) Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5) Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6) Στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το ανώτατο αυστηρό όριο πληρότητας είναι τα 6 άτομα.

Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Αναφερόμενος στην Αττική, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε πως «η Περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας ,δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί ημέρες με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Με απλά λόγια, βλέπουμε ημέρες που καταγράφονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντός της Αττικής».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα με τα 197 κρούσματα να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Αιτιολογώντας τη λήψη των πρόσθετων αυτών μέτρων στην Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε πως η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική, καθώς εμφανίζει: α) σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, β) σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ, γ) υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφευχθεί η αυξημένη διασπορά του ιού.

Σε ασφυκτικό κλοιό οι ΜΕΘ

Στο μεταξύ, παρατηρείται επίσης επιβάρυνση των ΜΕΘ και αύξηση των διασωληνωμένων- 67 σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση. «Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που βαραίνουν και καταλήγουν σε διασωλήνωση, παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες χωρίς σημεία κάμψης, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για COVID-19 της Αττικής έχουν καλυφθεί- ποσοστό που παρουσιάζει αυξητική τάση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στα Τρίκαλα

Την ίδια ώρα, από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 30-09-2020 και Ω/06:00 τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογική επιτήρησης ολόκληρη η Π.Ε. Τρικάλων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

-Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

-Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αν σου άρεσε κάνε