Ένα βήμα πριν τα SMS

Ένα βήμα πριν τα SMS

ΕΛΛΑΔΑ UPD 07:49 Δημιουργία 18/09/20, 07:30

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με την Αττική να εξελίσσεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Μόλις χθες, η πρωτεύουσα κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων με 212 περιπτώσεις, τις περισσότερες από την έναρξη της ιστορικής αυτής υγειονομικής κρίσης.

Οι επόμενες 2 εβδομάδες θα δείξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα καθορίσουν, αν ένα μίνι lockdown αποτελεί μονόδρομο για τον περιορισμό της διασποράς ιού, ειδικά στην Αττική.

Συνολικά, τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν χθες στα 359, ενώ διψήφια νούμερα σημειώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη – Πιερία.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας καταγράφηκαν 36 κρούσματα, ενώ ακόμα 16 είναι υπό διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ «έγραψε» και ο αριθμός των νεκρών, φτάνοντας τους 9 μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα πρώτα κρούσματα στα σχολεία

Στο μεταξύ, μόλις τέσσερις μέρες μετά το πρώτο κουδούνι, το υπουργείο Παιδείας μετρά ήδη κρούσματα σε 7 σχολεία της χώρας.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για όλα τα περιστατικά, αν οι μολύνσεις αφορούν μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Τα σχολεία / τμήματα που θα παραμείνουν κλειστά, είναι τα:

2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (κλειστό έως τις 27/09)

2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών στο Ηράκλειο (κλειστό έως τις 27/09)

Δημοτικό Σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου (κλειστό έως τις 18/09)

Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου (κλειστό έως τις 18/09)

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας (κλειστό έως τις 18/09), ενώ

Ανέστειλε την λειτουργία του το τμήμα Β5 του 2ου Γυμνασίου Πύργου Ηλείας (κλειστό έως τις 27/09).

Χθες το απόγευμα στη λίστα προστέθηκε και το 9ο δημοτικό σχολείο Γλυφάδας, όταν ανιχνεύθηκε δάσκαλος, θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Γλυφάδας, το σχολείο απολυμάνθηκε ενώ το τμήμα δε θα λειτουργήσει για 14 μέρες.

Κυβερνητικά μέτρα και σενάρια

Από την πλευρά του, ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας στην Αττική εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega. «Όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι εποχικός ο ιός και δεν είδαμε ύφεση, αλλά αύξηση. Οι ασυμπτωματικοί επίσης βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού. Στα θετικά είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για το εμβόλιο και οι υγειονομικοί μας έχουν μάθει καλύτερα τον ιό. Οι αποφάσεις που παίρνονται είναι πάντα με επιστημονικά κριτήρια», σημείωσε ο ίδιος.

Στον ίδιο μοτίβο κινούνται και οι επιδημιολόγοι παρά την εφαρμογή των νέων μέτρων, καθώς όπως αναφέρουν, αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των κρουσμάτων, ένα μίνι lockdown θα είναι αναπόφευκτο.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με μέτρηση της Τετάρτης 16/09, το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο, με 529 ασθενείς να νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας και 161 εξ αυτών να χρήζουν περίθαλψης σε κάποια ειδική μονάδα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργοποίησαν σχέδιο αύξησης κλινών στα νοσοκομεία με 12 νέες κλίνες στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το θετικό σενάριο είναι τα αλλεπάλληλα μικρής έντασης κύματα του ιού που θα διαρκέσουν έως την άνοιξη και τη διάθεση του εμβολίου, ενώ απεύχονται μια ξαφνική έξαρση τρίτου κύματος, μέχρι το Νοέμβριο που θα θέσει το σύστημα υγείας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ειδικά στην Αττική, θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», δήλωσε στον Αντ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση lockdown λέγοντας: «Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας».

Ο Ν. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης ενώ για τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά κρούσματα σε σχολεία είπε: «οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Η εμεπιρία από την Αγγλία τον Ιούνιο έδειξε ότι περισσότερο κινδύνευαν οι καθηγητές παρά οι μαθητές. Ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε εκεί. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν».

Αν σου άρεσε κάνε