«Καμπανάκι» από ΕΜΥ για επιδείνωση του «Ιανού» - Η πρόγνωση ανά περιοχή

«Καμπανάκι» από ΕΜΥ για επιδείνωση του «Ιανού» - Η πρόγνωση ανά περιοχή

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:41 Δημιουργία 18/09/20, 12:14

Καινούργιο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στην Ελλάδα εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής η ΕΜΥ, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» εντείνει την παρουσία του στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, έντονα φαινόμενα θα σημειώνονται στη χώρα μέχρι και την Κυριακή.

Ειδικότερα, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα στοιχεία ως εξής:

  1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια.
  2. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.
  3. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου
  4. . Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή

«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, συνεχίζεται η μάχη», είναι το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά κατά την πρωινή ενημέρωση, προειδοποιώντας πως «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο»

. Ο ιίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος στα τρία νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ωστόσο συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου. Ο κυκλώνας παραμένει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως είπε ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας και ότι από το απόγευμα αναμένεται να κατευθυνθεί νότια, στη δυτική Πελοπόννησο, εξασθενημένος.

Προειδοποίησε όμως ότι ένα κομμάτι θερμικής αέριας μάζας του κυκλώνα αναμένεται να «συναντηθεί» με ένα μελτέμι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι στην κεντρική Ελλάδα. Η νέα αυτή κακοκαιρία «θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, μέχρι την Καρδίτσα και Στερεά Ελλάδα, που θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και το Σάββατο μπορεί να επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι, η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αν σου άρεσε κάνε