Ποιες γειτονιές του κέντρου βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας

Ποιες γειτονιές του κέντρου βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:45 Δημιουργία 21/09/20, 12:43

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι πλέον η επιβολής ενός 15νθήμερου lockdown για την Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη Παρασκευή.

Η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητά τους βρίσκονται στο μικροσκόπιο λοιμωξιολόγων κι Αρχών, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται.

Οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ένα «κακό σκηνικό» και τονίζοντας πως οι αποφάσεις για περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών πρέπει να ληφθούν τώρα, για να προλάβουμε το χειρότερο σενάριο του χειμώνα, όταν ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι μεγαλύτερος και την εμφάνισή τους θα κάνουν η γρίπη όσο και άλλοι εποχικοί ιοί.

Τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η πλειονότητα των ατόμων που νοσηλεύονται με κορονοϊό αφορά μετανάστες.

Σημειώνεται πως με βάση την τελευταία ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Ε

Τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Οι ειδικοί προβληματίζονται για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, φοβούμενοι για σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας, όσον αφορά στις ΜΕΘ, ενώ πλησιάζουμε σιγά σιγά προς τους χειμερινούς μήνες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

Από την πλευρά του, καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid. Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιποιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε