Ξεπερνά το 1 ο δείκτης Rt στην Αττική!

Ξεπερνά το 1 ο δείκτης Rt στην Αττική!

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:14 Δημιουργία 21/09/20, 15:03

Έντονη ανησυχία για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19 στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αττική, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν τον «κόκκινο» συναγερμό, προκαλούν τα ευρήματα της 15ης έκθεσης του Παρατηρητηρίου CoViD-19.

Όπως προκύπτει, ο δείκτης μετάδοσης Rt διαμορφώθηκε στο 0,88 την εβδομάδα 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, έναντι 0,76 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, στην Αττική ο δείκτης ξεπερνά το 1, στοιχείο που συνδέεται με τη λήψη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στη 15η έκθεση του Παρατηρητηρίου CoViD-19, παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 με την πληρότητα να ανέρχεται σε 37% (από 26%) στην επικράτεια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Τεστ

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.085 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 8% - 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκαν ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε