Μετρό Θεσσαλονίκης: «Πράσινο φως» από ΚΑΣ για την αφαίρεση αρχαιοτήτων

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Πράσινο φως» από ΚΑΣ για την αφαίρεση αρχαιοτήτων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:13 Δημιουργία 24/09/20, 12:52

Συμφωνία για το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου εν όψει του νέου Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης, επετεύχθη μετά την ολονύκτια σύσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), χθες.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «η βασική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων ελήφθη μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 18 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε επί της αρχής το ΚΑΣ. Ένας από τους όρους της απόφασης ήταν να κατατεθεί από την Αττικό Μετρό η μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του μετρό και θα επανατοποθετηθούν. Αυτή η μελέτη απασχόλησε το ΚΑΣ στη χτεσινή του συνεδρίαση, το οποίο και ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης. Θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ωστόσο αντιδράσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη απόφαση έχουν υπάρξει από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης η οποία αναμένεται να δικαστεί στις 6 Νοεμβρίου.

«Όταν ένα θέμα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη οφείλουμε να αναμένουμε, συγχρόνως όμως, επειδή το μετρό είναι ένα ζωτικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσουμε εμείς κατά αρμοδιότητα τις δικές μας διαδικασίες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το ΚΑΣ ομόφωνα, 16 άτομα, γνωμοδότησαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης», τόνισε η κ. Μενδώνη.

«Στο βαθμό που ήταν δυνατό να διαβαστεί μέσα σε ελάχιστες ώρες από την ώρα που επεδόθη στους ενδιαφερόμενους φορείς με εισαγγελική παραγγελία -αφού το ΥΠΠΟΑ δεν θέλησε να την δώσει- παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης. Δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας», ανέφερε σε παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε