Μάσκα παντού και lockdown στους ηλικιωμένους

Μάσκα παντού και lockdown στους ηλικιωμένους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:00 Δημιουργία 25/09/20, 14:44

Καθολική χρήση μάσκας και περιορισμούς ως προς τις μετακινήσεις συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την αποφυγή ενός lockdown.

«Έχουμε άλλα μέτρα στο σχέδιό μας όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε ηλικιακές ομάδες, αφού δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επισημαίνοντας μάλιστα πως «είμαστε μακριά από lockdown».

Τώρα μένει να επιβεβαιωθεί εάν στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, θα ανακοινωθεί και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ, προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Χθες, ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα τη δεδομένη στιγμή της υγειονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του. «Αυτοπροστασία ή καραντίνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός είναι εδώ, πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη κι υπογραμμίζοντας ότι η απόλυτη τήρηση των μέτρων είναι το «όπλο» μας, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο.

Στο μεταξύ, ότι «η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε» τόνισε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ευθύνη του καθενός είναι να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση».

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, υποστήριξε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα, αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Απευθύνθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο, ενώ εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας και εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Αν σου άρεσε κάνε